08 Nisan 2009

Krizin Yenilenebilir Enerji Yatırımlarına Etkisi

Uluslararası Enerji Ajansı’na (International Energy Agency, IEA) göre dünyada 1,6 milyar insanın elektriği yoktur. Yine IEA’ya göre, eğer belirgin bir politika değişikliği olmazsa, 2030 yılında hala 1,4 milyar insanın elektriği olmayacaktır. 
Gelişmişliğin iktisadi göstergelerinden bir tanesi kişi başı enerji tüketimidir. Aşağıdaki grafikten de görüleceği üzere gelişmekte olan ülkelerde kişi başı enerji kullanım oranları gelişmiş ülkere kıyasla düşüktür.
Kişi Başı Enerji Tüketimi (Dünya Bankası verilerine göre)
Kentleşmenin ve sanayileşmenin artması ile birlikte enerji talebi de artmaktadır. Ancak dünya enerji üretiminin yaklaşık yüzde 65’i fosil yakıtlarla karşılanmaktadır. Enerji talebindeki artaşın bu şekilde yüksek karbon salınımı olan kaynaklarla karşılanması sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Küresel ısınmanın önüne geçilmesi ve karbon salınımın azaltılması için yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesi önemlidir. 
Ancak şu anda dünya başka bir krizle daha mücadele etmektedir, küresel krizle. Finansal krizin yenilenebilir enerji yatırımlarına etkisi, IEA Baş Ekonomisti Dr. Fatih Birol tarafından aşağıdaki grafikte verilmiştir. 2004 – 2007 yılları arasında yenilenebilir enerjiye yapılan yıllık yatırım 7 katına çıkmıştır. Ancak 2008 yılında kriz ile birlikte yatırım miktarı yüzde 38 azalmıştır.
Finansal Krizin Yenilebilir Enerji Yatırımlarına Etkisi (Kaynak: Birol, 2009)

Hiç yorum yok: