09 Nisan 2009

Sıradaki Balon

Dün Thomas L. Friedman’ın New York Times’taki köşesini okurken aklıma geçen sene The Onion’da okuduğum bir yazı geldi. Yazıda Amerikalıların balonsuz yaşayamayacağı ve konut balonunun etkilerinin geçmesi için yerine yeni bir balon yaratmak gerektiği söyleniyordu. Hatta bir sonraki balonun ne üzerine olacağı hakkında bir anket bile vardı.

Sıradaki büyük balon

Friedman ise dünkü köşesinde Obama’nın temiz enerjiye olan bağlılığının umut verici olduğunu söylüyor. Hatta Demokratların karbon emisyonlarını ‘üst sınır ve ticareti’ (cap and trade) sistemi aracılığıyla düşürme tasarısından bahsediyor. Bir süredir ‘üst sınır ve ticareti’ sisteminin karbon vergisi olup olmadığı konuşuluyor. Friedman de muhalefetin bu tasarıya vergi gözüyle bakıp karşı duracağını söylüyor. Türev araçlar küresel krizin sebebi gösterilirken ve yoğun bir tepki oluşmuşken, bu sistem destek bulabilir mi? Bu yazıda buna değinmeyeceğim.

Karbon üzerine hacmi artan finansal enstrümanlar bana bir sonraki balonun karbon ticareti veya temiz enerji kaynakları üzerine olabileceğini düşündürdü.

Hiç yorum yok: