31 Mart 2009

Konut Stok Fazlası

Önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi inşaat sektörü, ekonominin genel durumunu takip etmek noktasında önemli bir sektördür [Konut Fiyat Endeksi ve Gayrimenkul (2)]. Türkiye inşaat sektörünün en önemli faaliyet alanlarından biri ise konut üretimidir. 
GMTR Mart-Nisan 2009 sayısında CB Richard Ellis tarafından yapılan bir analizde Türkiye konut sektörünün son yıllardaki en parlak dönemini 2006 yılında yaşadığına dikkat çekilmiştir. 2007 yılında durgunluğa giren sektörde, 2008 yılında Küresel Kriz etkilerinin Türkiye’de yoğun şekilde hissedilmesi nedeniyle fiyatlar ciddi bir düşüş gösterdi. 
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2008 yılının oniki ayında 2007 yılının oniki ayına göre belediyeler tarafından verilen Yapı Ruhsatlarına göre bina sayısında % 10,8 ve daire sayısında %13,9 düşüş olmuştur. 
Yapı Kullanma İzin Belgesi incelendiğinde, 2008 yılının oniki ayında bir önceki yılın oniki ayına göre belediyeler tarafından verilen izin belgeleri bina sayısında %11,8 ve daire sayısında %9,4 artış göstermiştir. 
TÜİK verilerinin bize söylediği, 2008 yılında konut sektöründe yeni yatırım yapma motivasyonu azalmıştır. Diğer bir deyişle, 2009-2010 yıllarında konut arzında azalma beklenmelidir. Öte yandan Küresel Kriz öncesi yapımına başlanmış konutlar 2008 yılında tamamlanmıştır. Hali hazırdaki konut stok fazlası göz önüne alındığında; düşen konut fiyatları, düşen faiz oranları ve ekonomik canlandırma paketi kapsamında yapılan vergi indirimleri konut alımını nispeten cazipleştirse bile fiyatların kısa vadede yükselişe geçmesi beklenmemelidir.

Hiç yorum yok: