28 Ekim 2008

Resesyon

Bu hafta içerisinde üçüncü çeyrek büyümeleri açıklanmaya başladı. Hafta başında gelen Çin büyümesinden sonra 24 Ekim 2008 Cuma günü İngiltere’nin üçüncü çeyrek büyümesi -% 0,5 olarak açıklandı. Hatırlanacağı üzere İngiltere'de GSYH ikinci çeyrekte değişmemişti. İngiltere’nin yıllık büyümesi ise yüzde 0,3 ile son 16 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Aşağıdaki grafik, İngiltere’nin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yıllık büyüme oranlarını yüzde olarak göstermektedir. Grafikten de görüleceği üzere 1961 yılından 2007 yılına İngiltere ortalama yıllık yüzde 2’nin üzerinde büyümüştür. 2008’den geriye doğru bakıldığında ise bir önceki küçülme 1991 yılında yaşanmıştır.

2007 yılında Amerika’da başlayan ve 2008 yılında Avrupa’ya yayılan finansal krizin reel sektöre olan etkisi bir bir büyüme göstergeleriyle kendini gösteriyor.

İngiltere’de 1990 yılından beri bu oranda bir küçülme yaşanmamıştı. Finansal krizin İngiltere’ye etkisinin Eylül’den sonra arttığı düşünülürse dördüncü çeyrek için daha karamsar bir tablo ortaya konulabilir. Bu açıdan bakıldığında İngiltere’nin resesyona girmesi kaçınılmaz bir hale geliyor.

Küresel kriz, Avrupa’daki ilk etkisini İngiltere bankacılık sektörü üzerinde göstermişti. Bu sebeple Avrupa’nın diğer ülkelerinden de üçüncü ve dördüncü çeyrekte benzer şekilde azalan büyüme değerleri gelmesi beklenebilir. Piyasalarda ise İngiltere, Avrupa ve Amerika Merkez Bankalarından faiz indirimi beklentileri giderek artacaktır.

Hiç yorum yok: