21 Nisan 2009

Hidrolik Enerji

Dünyada 55 ülke, elektrik üretiminin çoğunluğunu hidrolik enerjiden sağlamaktadır. Dünya enerji üretiminin yaklaşık %19'unu karşılayan hidrolik enerji, yenilebilir enerji üretimi içinde ise en büyük orana sahiptir.
Hidrolik enerji prensibi basit bir doğa kanunu ile açıklanabilir; enerjinin korunumu. Su hidrolojik döngü sonucunda potansiyel enerji kazanır. Potansiyel enerji türbinde mekanik enerjiye ve jeneratörde elektrik enerjisine dönüşür. Hidrolojik döngü enerjisini güneşten alır. Hidrolojik döngüden en verimli elektrik üretme yöntemi olan hidrolik enerji ise doğal kaynak tüketmeyen, temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır.
Suyun potansiyel enerji sonucu üretilen enerji (Watt olarak), suyun yoğunluğunun (kg/m3) yer çekimi ivmesi (m/s2), türbinden geçen su debisi (m3/s),  su düşüsü (m) ve verimliliklerin (türbin, jeneratör ve trafo) çarpılması ile hesaplanır.
Brüt hidroelektrik potansiyeli, bir havza/ülke kapsamındaki bütün akımların doğduğu kaynaktan denize kadar yüzde 100 verimlilikle elektrik üretmesi sonucu hesaplanan potansiyeldir. 
Teknik hidroelektrik potansiyeli brüt enerjinin mevcut teknoloji (sürtünme kayıpları, türbin-jenaratör verimliliği vs.) ile sınırlanması sonucu hesaplanan potansiyeldir.
Ekonomik hidroelektrik potansiyeli ise teknik hidroelektrik potansiyelinin alternatif enerji kaynakları ile karşılaştırılması sonucu belirlenen düzeydir.
Türkiye'nin brüt hidroelektrik potansiyeli 433 milyar kWh, teknik potansiyeli 216 milyar kWh ve ekonomik potansiyeli ise 130 milyar kWh olarak kabul edilmektedir.

Hiç yorum yok: